Bloeiende bermen

Afgelopen winter keek ik er al naar uit om in juni een stukje te schrijven over de uitbundig bloeiende bermen langs fietsroutes die wij graag rijden. Inmiddels is juni al een eind op weg, en zijn de bermen waar wij langs fietsen, kaal. Op een enkele plek zie je wel iets bloeien, maar dat valt in het niet bij vorig jaar en het jaar daarvoor. Jammer, vorig jaar was de berm in de eerste weken van juni geel en blauw, blauw van het Slangenkruid, en geel van verschillende andere bloemen. Daarna in de laatste weken van juni waren de bermen rood van de klaprozen, een zee van rode bloemen. Heel feestelijk!

Maar helaas, er was dit jaar niets van dat alles. Eerst dacht ik nog even dat er een maaimachine door de bermen was gereden, want alles zag er in de eerste helft van juni kort gemaaid uit, maar toen herinnerde ik mij dat ik vaak een klein groepje van 10 schapen langs die route heb gezien. De schapen zijn daar om de begroeiing open te houden, en dat doen ze blijkbaar erg goed. Ze eten alle plantjes op,  voor ze gaan bloeien. Maar waarschijnlijk staan die schapen inmiddels weer elders kruiden en bloemetjes te eten, want ik heb ze recent niet meer gezien.

Begin Juni 2022


Gisteren hebben wij toch weer eens dezelfde route  genomen en ik zag dat de bloemen inmiddels voorzichtig weer terug komen. Op sommige plekken was er alweer meer bloeiend Slangenkruid dan vorige week, en hier en daar ook weer een Klaproos. Ik zag ook veel geel, b.v. van de Teunisbloem en van het Sint Janskruid. Ik hoop dat de feestelijke bermen snel terugkeren.

Eind Juni 2022

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.